Ο Τουρισμός στην Μήθυμνα

Ο κοινωνικός τουρισμός στον Μόλυβο, που οραματίστηκε από το 1950 ο κοινωνιολόγος Μιχάλης Γούτος, ήταν η αιτία για την σημερινή οικονομική και πνευματική άνθηση του Μολύβου. Μέχρι τότε η Μήθυμνα έφθινε συνεχώς, δεν υπήρχε φώς, υπήρχε έλλειψη νερού, δεν υπήρχαν τηλέφωνα - η πόλη ήταν σχεδόν εγκαταλλειμένη.
Η αλλαγή ήταν απότομη και μέσα σε 20 χρόνια όλα αυτά τα προβλήματα έγιναν παρελθόν.

Το 1965 χαρακτηρίστηκε διατηρητέος οικισμός. Την οικονομική άνθηση ακουλούθησε η πνευματική άνοδος. Η Μήθυμνα σήμερα έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση ως χώρος ιδιαίτερου κάλλους και όχι μόνο φυσικού.

Διεθνείς προσωπικότητες και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών τον αγάπησαν και φιλοξενήθηκαν εδώ. Καμύ, Σαμπιλαίτ Μιντί, Ντανινός, Σ. Βασιλείου, Μ. Θεοδωράκης, Τσαρούχης, Μπέρκμαν, Τσάπλιν, Κ. Γραμματόπουλος, Κοκόσκα, Λ. Παπαδόπουλος, Τ. Πατρίκιος, Ανρί Ντουάρ και πολλοί άλλοι Έλληνες και ξένοι.

Σήμερα ο Μόλυβος διαθέει 30 Ξενοδοχειακές μονάδες Α' και Β' κατηγορίας και μεγάλο αριθμό ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων. Έχει πλήρη τουριστική υποδομή και πλήθος επισκεπτών περνούν κάθε χρόνο απ΄αυτόν το άψογα διατηρημένο τόπο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στο Μόλυβο μια ιδιαίτερη ανάπτυξη στον Συνεδριακό Τουρισμό. Μεγάλος αριθμός συνεδρίων οργανώνονται εδώ κάθε χρόνο στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου και σε Conference Halls Ξενοδοχείων κλπ.

Οι Μολυβιάτες, μαθητές του Μιχάλη Γούτου, έχοντας αφομοιώσει τις αρχές του σωστού τουρισμού και της ήπιας εκμετάλευσης, διατηρούν την απλότητα, την φιλοξενία, την ανθρώπινη επικοινωνία και δεν επιδιώκουν το εύκολο κέρδος.
 

MOLIVOSnet :: Developed by I.Mavridis@EURObitWEBs