Η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Μήθυμνας

Οικισμός παραδοσιακός και διατηρητέος. Το κάστρο είναι το σημείο αναφοράς, γύρω από το οποίο είναι κτισμένη η Μήθυμνα. Τα υλικά οικοδόμησης των σπιτιών είναι η μαύρη πέτρα και το ξύλο. Οι πέτρινοι τοίχοι αρμολογούνται με ασβεστοκονίαμα. Οι στέγες είναι τετράρριχτες σκεπασμένες με βυζαντινά κεραμίδια.Στο Μόλυβο σώζονται πολλά νεοκλασσικά κτίρια. Αρχοντικά σπίτια κτίστηκαν τον 19 αι. και στις αρχές του 20 αι. Χαρακτηριστικά είναι το αρχοντικό των Κράλληδων και του Γιαννάκου.

Σώζονται, επίσης, πολλές δημόσιες βρύσες της περιόδου της τουρκοκρατίας, οι περισσότερες δε είναι σε λειτουργία. Χαρακτηριστικά κτίσματα είναι οι ενοριακές εκκλησίες του Ταξιάρχη (1795), του Αγιου Παντελεήμονα (1844) και της Αγίας Κυριακής.

Ο σύγχρονος Μόλυβος χαρακτηρισμένος από το 1965 ως διατηρητέος οικισμός και με τους Μολυβιάτες να έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη της προστασίας του φυσικού και του ιστορικού περιβάλλον, κατάφεραν να διατηρήσουν αυτό το χωριό και να το κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές με καμάρι και περηφάνεια.
 

MOLIVOSnet :: Developed by I.Mavridis@EURObitWEBs