Μυθολογία - Ιστορία

Μυθολογία: 
Οι Πελασγοί αναφέρονται ως οι πρώτοι εποικιστές της Λέσβου, με βασιλέα τον Μάκαρα και τα παιδιά του, την Μυτιλήνη, την Μήθυμνα, την Αντισσα, την Αρίσβη και τον Ερεσσο. Ο Θεσσαλός ήρωας Λέσβος παντρεύτηκε τη Μήθυμνα και έδωσε το όνομά της στη πόλη. Ο Αιολικός τύπος του ονόματος, που μαρτυρείται από τα νομίσματα και τις επιγραφές, είναι Μάθυμνα. Ο Αττικός, που επικράτησε τελικά και στη Λέσβο από την Ελληνιστική εποχή, είναι Μήθυμνα ή Μηθύμνη.

Εποχή του Χαλκού, του Σιδήρου και Γεωμετρική περίοδος: 
Νεώτερες έρευνες φέρνουν στο φώς ενδείξεις, ότι η Μήθυμνα αλλά και η Λέσβος γενικότερα είχαν οικιστεί προιστορικά. Όμως "πόλεις" με την ιστορική έννοια του όρου κτίστηκαν με την άφιξη των Αιολέων.
Η χρονολογία ίδρυσης της Μήθυμνας σύμφωνα με τις υπάρχουσες πηγές τοποθετείται ανάμεσα στο 1140 και 1053 π.Χ. Από τον 8ο π.Χ. αι. ήδη, ισχυρότερες πόλεις της Λέσβου είναι η Μυτιλήνη και η Μήθυμνα.

Αρχαική περίοδος: 
Γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη και εγκαθίσταται ως η δεύτερη πόλη του νησιού σε αγροτική, εμπορική, ναυτιλιακή, στρατιωτική και πολιτιστική ισχύ. Αναπτύσσει εμπορικές σχέσεις με την Θράκη, τον Ελλήσποντο και την απέναντι της, Τρωική παραλιακή ζώνη. Η Άσσος στην Μικρά Ασία αναφέρεται από το Μύρσιλο ως "Μηθυμναίων κτίσμα".
Από το 480 π.Χ. η Μήθυμνα έχει τα δικά της νομίσματα. Με την άνθηση της Μήθυμνας κατά τον 7ο και 6ο π.Χ. αι., εντείνεται και ο ανταγωνισμός της με την πόλη της Μυτιλήνης.

Κλασσική περίοδος (480-323 π.Χ.): 
Το 479 απελευθερώνεται από τους Πέρσες και συμμετέχει στην Α΄Αθηναική Συμμαχία.
Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο η Μήθυμνα είχε συμμαχήσει με την Αθήνα.
Το 428 π.Χ. όλες οι Λεσβιακές πόλεις αποστατούν από την Αθηναική Συμμαχία εκτός των Μηθυμναίων. Το 406 π.Χ., την κυριεύουν οι Σπαρτιάτες και επιβάλλουν το ολιγαρχικό πολίτευμα.
Το 386π.Χ. υπογράφει την Ανταλκίδεια Ειρήνη. Το 377 π.Χ. προσχωρεί στη Β΄Αθηναική Συμμαχία.
Το 333 π.Χ. καταλανβάνουν την πόλη οι Πέρσες και οι Μακεδόνες ένα χρόνο μετά την έναρξη της εκστρατείας του Μ. Αλεξένδρου την ελευθερώνουν και την έχουν υπό την προστασία τους.

Ελληνιστική και Ρωμαική εποχή: 
Το 167 π.Χ. έχουμε την ενσωμάτωση της περιοχής της Άντισσας στη Μήθυμνα, έτσι η επικράτειά της φτάνει τα 631 περίπου τ.χλμ.
Το 120 π.Χ. συνθηκολογεί με την Ρώμη. Κατά την περίοδο της Ρωμαικής αυτοκρατορίας η Μήθυμνα και γενικά η Λέσβος βρίσκεται σε περίοδο αυτονομίας και οικονομικής ακμής.

Βυζαντινή εποχή και περίοδος Γατελούζων: 
Το 2ο μ.Χ. αι. η Λέσβος δέχεται τον Χριστιανισμό. Στη Βυζαντινή περίοδο η Μήθυμνα γίνεται στόχος συχνών επιδρομών. Ο πληθυσμός παρουσίασε σημαντική μείωση.
Το 1355 - 1462 έχουμε την εγκαθίδρυση των Γατελούζων οι οποίοι διοίκησαν ειρηνικά το νησί και η Μήθυμνα ωφελείται ποικιλοτρόπως.

Τουρκοκρατία:
Από το 1462 - 1912 η Λέσβος είναι τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μετά την ήττα των Οθωμανών από τους Ρώσους (1768 - 1774) οι ναυτιλιακές και εμπορικές δραστηριότητες του νησιού και της Μήθυμνας, γνωρίζουν μεγάλη άνθηση. Οι Λέσβιοι, ελέγχοντας σχεδόν αποκλειστικά το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων - ναυτιλία, εμπόριο, βιοτεχνία - κατ΄όνομα μόνον ήταν υπήκοοι της θνήσκουσας άλλωστε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την οικονομική άνθηση ακολούθησε η πολιτιστική.

Το 1912 το νησί απελευθερώνεται οριστικά από τους Τούσκους. Τα ελληνικά δικαιώματα στο νησί αναγνωρίστηκαν με τη συνθήκη των Σεβρών και της Λωζάνης το 1923.
 

MOLIVOSnet :: Developed by I.Mavridis@EURObitWEBs