(Εn)
 
Καλώς ήλθατε στον Μόλυβο (Μήθυμνα)

Η παραλία της Ψειριάρας κοντα στον Μόλυβο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η Μήθυμνα είναι έδρα της ομώνυμης επαρχίας και μαζί με τα χωριά Σκάλα Συκαμιάς, Συκαμιά, Λεπέτυμνο, Αργενο, Βαφειό και την εξοχική περιοχή της  Εφταλούς αποτελεί σήμερα διοικητικά τον Δήμο Μήθυμνας.
Κατά την μυθολογία, η Μήθυμνα ήταν μιά από τις πέντε κόρες του μυθικού βασιληά Μάκαρα. Η λέξη σημαίνει σεβαστή, προστατευομένη. Το μεσαίωνα παίρνει και την ονομασία Μόλυβος ή Μόλιβος. Η γραφή με γιώτα μπορεί να θεωρηθεί η πιό σωστή, αν παραδεχτούμε πως η ρίζα του ονόματος είναι η φράγκικη περιφραστική ονομασία Mont d' olives ( βουνό των ελιών ).

Το Βενετσιάνικο Κάστρο του Μολύβου

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αντιπροσωπεύει τρόπους ζωής και κοινωνικούς ρυθμούς του παρελθόντος. Το 1965 ο Μόλυβος (Μήθυμνα) χαρακτηρίστηκε διατηρητέος οικισμός.

Στη Μήθυμνα υπάρχει αρχαιολογική συλλογή με εντυπωσιακά ευρήματα από την περιοχή, και βιβλιοθήκη με περισσότερους από χίλιους τόμους και χειρόγραφα.
Η μουσική ήταν η προσφιλής κατά το παρελθόν απασχόληση των Μηθυμναίων.
Στην ποίηση και στο μέλος διέλαμψε ο Αρίονας. Στη Μήθυμνα λατρευόταν ιδιαίτερα ο Δίας, ο Διόνυσος και ο Ηρακλής.
Ο Βιργίλιος αναφέρει οτι τα σταφύλια της Μήθυμνας ήταν ασυναγώνιστα για το άρωμα και το χυμό τους.

Απο το 1960 η τουριστική αξιοποίηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για όλη τη ζωή και εξέλιξη του Μολύβου.
Στο Μόλυβο γίνονται κάθε χρόνο πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως επίσης και πολλά Συνέδρια διεθνή και παγκόσμια. Εκθέσεις ζωγραφικής, διαλέξεις, θεατρικές και λαογραφικές παραστάσεις. Οι κάτοικοι του χωριού, εκτός από τον τουρισμό, ασχολούνται με την αλιεία, την ελαιοκαλλιέργεια, την κτηνοτροφία και την γεωργία.

Molivos views from its harbour

Ζωή ξένοιαστη και χαρούμενη. Δροσιά το πρωί, στη γαλανή θάλασσα. Γαλήνη τα δειλινά, με το πύρινο ηλιοβασίλεμα. Βάρκες και δίχτυα στο πέτρινο λιμάνι. Γλέντι τη νύχτα, στην αστρόφωτη πολιτεία. Φαντασμαγορία τα γιορτινά βράδυα, με το ηλεκροφωτισμένο κάστρο. Κι' όποιος πιεί από το νερό, δεν ξεχνά και ξαναγυρίζει...

MOLIVOSnet | Developed by I.Mavridis@EURObitWEBs